V rámci kurzu se studenti seznámí s profesionálním výkonem sociální práce ve zdravotnictví. Dozví se o kompetencích sociálního pracovníka / zdravotně sociálního pracovníka ve zdravotnictví. Na praktických příkladech budou uvedeny konkrétní příklady činnosti sociálního pracovníka / zdravotně sociálního pracovníka v nemocnici a v hospici.

Bibliografický záznam pro citování kurzu:

DORKOVÁ, Zlatica. ZDRAVOTNÍ NAUKY I: Profesionální výkon sociální práce ve zdravotnictví [otevřený digitální zdroj]. In: Projekt IVOV – CARITAS-VOŠ sociální Olomouc [online]. Olomouc: CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc, 2019. Dostupné z: https://projekt01.caritas-vos.cz/moodle/course/view.php?id=119. Vytvořeno v projektu Inovace VOV_pedagogicko-sociální oblast – CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008052.

Kurz Preventivní a edukační činnost sociálního pracovníka seznámí studenty se základními pojmy zdraví a prevence. Informuje o významu zdraví pro jedince a společnost a možnostech podpory zdraví v rámci prevence. Seznámí studenty se základními otázky hygieny a epidemiologie, které jsou důležité pro sociálního pracovníka. Poslední lekce je zaměřená na edukační činnost sociálního pracovníka. Kurz je přípravou pro následující kurz Činnost sociálního pracovníka u vybraných nemocí, který má studenta připravit pro konkrétní praktickou práci s klientem a jeho rodinou při změnách zdravotního stavu.

Bibliografický záznam pro citování kurzu:

DORKOVÁ, Zlatica. ZDRAVOTNÍ NAUKY II: Preventivní a edukační činnost sociálního pracovníka ve vztahu ke zdraví a nemocem [otevřený digitální zdroj]. In: Projekt IVOV – CARITAS-VOŠ sociální Olomouc [online]. Olomouc: CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc, 2019. Dostupné z: https://projekt01.caritas-vos.cz/moodle/course/view.php?id=58. Vytvořeno v projektu Inovace VOV_pedagogicko-sociální oblast – CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008052.

Tento kurz navazuje na zpracované téma Preventivní a edukační činnost sociálního pracovníka. První lekce je věnována aktivnímu vyhledávání a uspokojování lidských potřeb jako základnímu předpokladu pro pochopení potřeb nemocných lidí. Další lekce jsou zaměřeny na intervenční a reflexivní činnosti sociálního pracovníka u chronicky a dlouhodobě nemocných, nemocných seniorů a u lidí s duševním onemocněním.

Bibliografický záznam pro citování kurzu:

DORKOVÁ, Zlatica. ZDRAVOTNÍ NAUKY III: Intervenční a reflexivní činnost sociální pracovníka u vybraných nemocí [otevřený digitální zdroj]. In: Projekt IVOV – CARITAS-VOŠ sociální Olomouc [online]. Olomouc: CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc, 2019. Dostupné z: https://projekt01.caritas-vos.cz/moodle/course/view.php?id=57. Vytvořeno v projektu Inovace VOV_pedagogicko-sociální oblast – CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008052.

Kurz přinese studentům základní informace o sociálně-právní činnosti sociálního pracovníka ve zdravotnictví. Studenti se dozvědí, jak poskytovat toto poradenství pacientům/klientům s vybranými nemocemi. Rovněž porozumějí důležitosti vzájemné spolupráce s jinými odborníky napříč jednotlivými obory. Seznámí se s tím, jak je možné řešit problémy prostřednictvím advokační strategie. Rovněž si uvědomí význam svépomocných a podpůrných skupin, které může sociální pracovník iniciovat.

Bibliografický záznam pro citování kurzu:

ZDRAVOTNÍ NAUKY IV: Sociálně-právní činnost sociálního pracovníka ve zdravotnictví [otevřený digitální zdroj]. In: Projekt IVOV – CARITAS-VOŠ sociální Olomouc [online]. Olomouc: CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc, 2019. Dostupné z: https://projekt01.caritas-vos.cz/moodle/course/view.php?id=56. Vytvořeno v projektu Inovace VOV_pedagogicko-sociální oblast – CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008052.