Právo na práci je jedním ze základních sociálních práv občana sociálního státu. Velká část občanů si toto právo dokáže zajistit vlastními silami. Na pracovním trhu jsou však i skupiny osob, které se potýkají s nezaměstnaností či bariérami, a s tím související sníženou životní úrovní, sociální exkluzí a dalšími nepříjemnými důsledky. Na tyto osoby se pak zaměřuje systém sociální ochrany v rámci politiky zaměstnanosti státu. V tomto kurzu se seznámíme s pojmy pracovní trh, pracovní síla a nezaměstnanost (nezaměstnaný). Zaměříme se na příčiny a důsledky nezaměstnanosti, zejména nezaměstnanosti dlouhodobé. Nakonec se podíváme na to, jakou pomoc můžeme klientovi, který se potýká s touto sociální událostí, nabídnout – tedy na pasivní a aktivní politiku zaměstnanosti ČR a činnost jednotlivých subjektů v jejím rámci.

Materiály v tomto kurzu podléhají licenci
Creative Commons BY-SA 4.0

LOGO CC-BY-SA

Bibliografický záznam pro citaci kurzu:

TÁBORSKÁ, Lucie. SOCIÁLNÍ POLITIKA 14: Sociální události spojené se zaměstnáním a jeho ztrátou [otevřený digitální zdroj]. In: Projekt IVOV – CARITAS-VOŠ sociální Olomouc [online]. Olomouc: CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc, 2019. Dostupné z: https://projekt01.caritas-vos.cz/moodle/course/view.php?id=97. Vytvořeno v projektu Inovace VOV_pedagogicko-sociální oblast – CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_041/0008052.